A “kedvenc budapesti kávézóim“ cím talán pontosabb lenne, hiszen nem vagyok sem barista, sem cupping versenybíró, így az alábbi lista teljesen szubjektív. A lista összeállításánál a jó kávé ugyan fontos szempont volt, de nem a legfontosabb. Egy nem tökéletesen elkészített kávét simán ellensúlyozhat, a hely atmoszférája, egy különösen finom süti, vagy a kedves kiszolgálás. Pont ezért a lista sem egy toplista, mindegyik kávézó jobb valamiben, pont ezért a sorrend sem számít.
9BAR
A 9bar az első hybrid specialty kávézóként definiálja önmagát, ahol a klasszikus olasz és az újhullámos specialty is jól megfér egymás mellett. A kávé kínálat elsősorban a olasz espresso világát idézi, de emellett mindig van újhullámos világos pörkölésű alapanyag is darálóban. A 9bar csapatát természetesen extra kérésekkel sem lehet zavarba hozni V60, Chemex, Kalita, AeroPress, Frenchpress és Syphon témában is otthonosan mozognak.
A kávékészítésben kevésbé jártas vendégeknek a 9BAR elnevezés ugyan jól hangzik, de nem biztos, hogy elsőre egyértelmű a szójáték: az espresso készítéshez ugyanis 9 bar az ideális bemeneti víznyomás, innét a név.
No pressure, no diamond hirdeti a gondosan megtervezett és igényesen kivitelezett enteriőr téglafalán a felirat. A fal mellett végigfutó háttámlás, párnázott padok hosszabb munkára, illetve beszélgetésekhez is ideálisan kényelmessé teszik a helyet.
Kávén kívüli kínálat: minőségi szálas tea, forró csoki, joghurt, szendvicsek, illetve helyben készült sütik pl. répatorta. Kedvenc a Portugáliát idéző Pastel de nata.
Otthoni kávékészítéshez pedig designos olasz kotyogókat, rengeteg barista eszközt és szemes kávét is kínálnak.
📌 Budapest, 6. kerület, Lázár u. 5. ajtaja előtt állva pont rálátunk a Bazilikára, hátulról.
Matinée Coffee Shop
A szorosan vett belvárostól egy kicsit távolabb, egy csipetnyi Olaszország a Kodály-Köröndnél, a virágbolt mellett, a fákkal beárnyékolt kedvenc Benczúr utcám sarkán. Egészen pici hely, de annál erősebb atmoszférával. Jézus festmény, régi plüss figurák, vitorlás makettek, design magazinok, a barnacukor pedig martinis pohárban érkezik. Földszinten három kerek asztalka tonett székekkel, a Benczúr utca felőli ablakban pedig két kis sámli funkcionált eddig teraszként, de sokadik próbálkozásra idén végre sikerült megszerezniük a helyfoglalási, terasz engedélyt a Terézvárosi önkormányzattól, így jó időben a Kodály-Körönd közelebbi karéján is elkölthetjük a reggelinket. A pulttól egész tekintélyes távolság, de a mindig kedves kiszolgáláson egyáltalán nem látszanak a plusz kilométerek.
Kedvencek: olaszos ristretto, bivaly mozzarellás panini, pisztáciakrémes croissant, kakaós csiga forró csoki és háromcsokis süti. Ebben a sorrendben jöhet is.
Este pedig napszakhoz illeszkedő proseccoval, Aperol Spritz-cel és borkóstolóval várják a vendégeket.
📌 Budapest, 6. kerület, Benczúr u. 2.
Coffee Cat
A Coffee Cat-ben (nem összekeverendő a cicás hellyel) már másfél évtizede stabilan készülnek a remek specialty espressok az Ó utca Jókaihoz közelebbi végében az Elektra kávégépen. Pici kávézó, letisztult design, 4-5 kis asztallal, illetve pulttal az ablakban. Igazi one-man show, ha minden igaz egyszemélyes biznisz, Gábor a tulajdonos, barista, felszolgáló egyszemélyben és nagyon jó vendéglátó, így nem csoda az évek alatt felépített, visszajáró törzsközönség.
Mi van itt a kávén kívül? Pozsonyi kifli, tápióka puding, sajttorta, brownie, szendvicsek, bagel, croissant, almáspite, sajttorta, paleo, illetve cukor/gluténmentes sütik.
📌 Budapest, 6.ker. Ó u. 44
Flow Specialty Coffee Bar & Bistro
A 2018 nyár elején megnyitott kávézó viszonylag friss versenyző, de gyorsan bizonyított. A Flow szakértelmét Antalóczy Gyuri versenybíró, oktató neve fémjelzi, akit a kávés közönség korábbról a Daráló podcastból is ismerhet.
A kávé kínálat nagyon letisztult: shot, brew és white, mindegyikből kicsi és nagy. Az alapanyag a Casino Mocca pörkölőjéből érkezik, a tökéletes vizet pedig saját maguk készítik.
A Flownak meleg konyhája is van, így minden hétköznap délben vegán ebédmenüt is kínálnak. A hetente változó kreatív étlapról pedig olyan különleges tételeket húzhatunk be, mint a bazsalikomos görögdinnyeleves, almás zellerkrémleves, zöldborsófasírt édesburgonya pürével, bengáli vöröslencse dahl, bombay curry, parajos-quinoás fekete burger vagy a kávés tápióka puding.
A Flow, kávézóhoz mérten, hatalmas beltere, belső udvara, illetve meleg konyhája huzamosabb munkához is kiváló helyszín, hamar beszippant az áramlat élmény, a tágas térnek köszönhetően nem lépnek be állandóan az ember intim zónájába.
📌 Budapest, 6.ker. Andrássy út 66.
Espresso Embassy
Nem mernék rá megesküdni, de talán az Espresso Embassy indította el 2012-ben Budapesten az újhullámos, speciality kávé forradalmat. Ami viszont biztos, hogy Magyarországon itt ittam először olyan kávét, ami elhitette velem hogy a kávé valóban gyümölcs és nem egy keserű, égetett valami. Nem mondom, hogy elsőre ízlett, de elindított azon az úton, hogy megkedveljem.
Kávé mellé nassolnivalók: flódni, croissant, kakaós csiga, diós csiga, dobos torta, zserbó, sajttorta. Illetve az Espress Embassy-ben megtalálhatóak még az Éló Bolygó tejtermékei, a 2 Spaghi olasz tésztái, Casinoa Mocca szemeskávék, Freyja croissant-ok, szálas teák, a Gastronomia Pomo d’Oro ínyencségei, illetve barista termékek, kütyük is.
📌 Budapest, 5.ker. Arany János u. 15.
The Goat Herder – Espresso Bar
A kávészakértő kecskepásztornak a belvárostól távolabb, szinte csak az Állatorvosi egyetem hallgatóira és környékbeliekre építve is sikerült egy visszatérő törzsközönséget kiaalkítania, sőt egyre többen akár messzebbről is elzarándokolnak helyre, így a tulajdonos brit házaspár jó időzítéssel lecsapott egy a pandémia alatt megüresedett belvárosi üzlethelyiségre, így hamarosan nyílik a Goat Herder második egysége a Podmaniczky tér (Arany János metró megálló) Bank utca és Vadász utca felőli sarkán.
Az István utcai intézményben, addig is egész napos reggeli kínálattal, barátságos kiszolgálással és a La Marzocco gépből kicsorduló remek kávékkal várnak. Croissant, “Bircher” műzli, pirítós , banán kenyér, açai tál, szezonális gyümölcs juice-ok, szendvicsek, wrappek, házi készítésű torták, sütik és muffinok várnak az étlapon.
Kávé filozófiájuk szerint egy helyi kávépörkölő mesterrel dolgoznak, aki ugyan olyan szenvedélyesen szereti a kávékat, mint a tulajdonosok, és akivel kikísérletezték egyedi kávékeveréküket. A kávébabokat közepesen pörkölik, hogy a lehető legjobban megőrizzék annak beltartalmát és ezzel elérve azt, hogy az ne veszítsen testességéből és karakteréből.
A kis hely egy reggelire, délutáni beszélgetésre tökéletes, de az asztalok kiképzése miatt laptopos munkára legfeljebb az ablaknál lévő pult, de hosszabb időre az sem tökéletes home office helyszín, de természetesen ez semmit sem vesz el a hely bájából.
📌 1078 Budapest, István utca 5.
📌 1054 Budapest, Bank utca 6. (2022. első negyedévében nyit)
By Beans Coffee
A Cziegler Győző tervei alapján készült Belvárosi Piacot (korábbi nevén Hold utcai piac, és nekem már az is marad) a 2015 körüli felújítást követően utolérte a gasztroforradalom. Nem csak az épület újult meg, hanem a felső galérián Bíró Lajos példamutatásával egyre több, már befutott étterem, illetve celeb nyitott minőségi streefoodot kínáló helyeket. Gigantikus rántott hús a Buja Disznó(k)ban, kolbász a Lakatos Műhelyben, pelmenyi a Moszkva téren, lecsó a Séf utcájában, vagy steamboo Szabó Győzőnél. Egy valami hiányzott eddig a piacról, ez pedig a jó kávé, de a By Beans csapatának köszönhetően végre ez a piaci rés is betöltésre került. Éééérted piaci rés!
A Hold utcai bejárathoz közelebb a földszint jobb sarkában megbúvó By Beans desingját a karakteres Dalla Corte kávégépek citromsárgája köré húzták fel, ami több helyen is visszaköszön a beltérben. Hibátlan a kávé és a piaci hangulat, a bárszékek azonban nem túl marasztalóak, így egy ebéd utáni gyors kávé + süti kombóra tökéletes a helyszín, de huzamosabb laptopos freelancer munkára már nem igazán.
Ami a kávét illeti az a skandináv vonalat képviseli. A kávészemek a svédországi Göteborgból, a Kafferäven Per Nordby pörkölőjéből érkeznek. A kávé menün a klasszikus espresso és double shot mellett érdekesség a batch brew és a hipster drip, illetve a dirty chai latte (tea + tej + espresso). Ami a sütiket illeti a sajttorta, brownie, répatorta szentháromság mellett van még pekán pite, majomkenyér, sós karamellás kocka és a portugál pastel de nata sem hiányzik.
A kávézóval közvetlenül szemben kicsi kávéboltot találunk, barista eszközökkel, friss szemes kávéval, sőt a Nespresso kapszula kínálat is figyelemre méltó.
Egyelőre csak a Hold utcai egységben jártam, de azóta már Budán is nyílt újabb két By Beans képviselet.
📌 Bányai By Beans – 1024 Budapest Fény u. 9. (Fény utcai Piac)
📌 NOS x By Beans – 1011 Budapest Hunyadi János út 23.
📌 By Beans – 1054 Budapest, Hold u. 13. (Belvárosi piac fsz.) => átmenetileg/örökre(?) bezárt
Kontakt specialty coffeeshop
A 2014-ben nyitott Kontakt is az újhullámos vonalat képviseli, annyira, hogy a “No sugar, no americano, no milk in filter” házirenddel és az asztalokra ragasztott “no sugar” matricákkal egyfajta népnevelő, hittérítő szerepet is bevállaltak.
A Kontakt specialitása a Rocket – Nitro powered coffee, azaz a hideg csapolt kávé, amit ha minden igaz Budapesten csak itt kóstolhatunk. A céleszközt egy sörcsapból alakították ki, a hidegen áztatott kávét pedig a nagy nyomáson beletolt nitrogén teszi krémessé, selymessé, akárcsak egy pohár Guinnesst.
A Kontakt a Károly körutat és a Semmelweis utcát összekötő hangulatos Röser udvarban található. Szemben pedig a Szimply reggeliző, könnyű ebédet kínáló, bruncholó hely. Ha minden igaz közös tulajdonosi háttér, vagy csak szoros együttműködésben a Kontakttal.
Kedvelem a minimált, de a Kontakt nekem már túl letisztult, a kávé hibátlan, azonban a támla nélküli padok, kis sámlik hosszú távon, több órás munkára nem túl marasztalóak, de ha az üzleti oldalát, vendégforgást nézzük, akkor valószínűleg ez is volt a cél.
📌 5.ker. Röser udvar (Bejárat a Károly krt. 22. vagy a Semmelweis u. 19. felől)
Kávétársaság
A Kávétársaság nem a hipster vonatra ült fel, hanem elegáns, nagyvonalú tereket felvonultató, a belvárosi miliőhöz illő kávézót és szaküzletet nyitott pár évvel ezelőtt a CEU-val szemben.
A kávék általában hetente, kéthetente változó, különböző pörkölésű alapanyagokból készülnek ristrettotól, a flatwhite-on keresztül a V60-ig. A földszinten a vendégtér és a kávé-tea szaküzlet, az alagsorban pedig a megvásárolható kávégépek vannak kiállítva a french presstől, a kotyogóson keresztül a karos presszó-masinákig.
📌 Budapest, 5.ker. Nádor u. 14.
Café Zsivágó
Horgolt csipketerítő, porcelán teás- és kávéscsészék, egy jó öreg szamovár, virágos tapéta, kör alakú asztalok tonett székekkel, zongora a sarokban, pislákoló fények. Egy hely, ahol megállt az idő… egy kicsit megpihen, aztán rohan tovább.
Újhullámos specialty kávénak nyoma sincs, de ez itt egyáltalán nem baj. Ha egy téli reggelen érkezünk próbáljuk meg a Zsivágó kávét (szegfűszeggel és fahéjjal megszórt tejhabos kávé étcsokival az alján (670 Ft) vagy az orosz kávét (hosszúkávé, benne vodka, kávé- és mandulalikör tejszínnel (1100 Ft), ezek biztos felmelegítenek.
Ha pedig megéhezünk kérjünk házi pirogot egyenesen Tatjána sütőjéből (450 Ft), padlizsános pitét (500 Ft), vagy ha klasszikus Zsivágó reggelit pezsgővel, kaviárral, barnakenyérrel és vajjal (1100 Ft).
📌 Budapest, 6.ker, Paulay Ede u. 55.
Két Szerecsen
Kicsit kakukktojás, mert elsősorban étterem, viszont minden napszakban szívesen fogadnak vendégeket. Kezdjük itt a reggelt egy bőséges reggelivel, bécsi roppanós virslivel, narancsdzsúzzal, kávéval, dolgozzunk délig, majd zárjuk egy ebédmenüvel, mielőtt továbbindulnánk. Délelőtt remek munka, illetve megbeszélős helyszín, vacsoraidőben viszont már udvarias tábla figyelmeztet, hogy vége a munkaidőnek, a laptopnak már nincs helye az asztalon.
📌 Budapest, 6.ker. Nagymező u. 14.